Höstsammankomst lördagen den 16 oktober 2021 på Malmö Rådhus

Ett sextio-tal medlemmar samlades på Malmö Rådhus för att inledningsvis äta en härlig lunch-buffé. Sedan höll Riddarhusgenealogen Magnus Bäckmark ett intressant föredrag om Riddarhusets vapensköldar – historia och anekdoter som fängslade åhörarna storligen. Avslutningsvis delades ordens musikstipendium ut till sopranen Elin Eriksson som bjöd på sångnummer av Puccini, Stenhammar och Lehar med Adam van Pham vid flygeln.

Höstsammankomst lördagen den 19 oktober 2019 på Malmö Rådhus

Ett åttio-tal medlemmar och inbjudna gäster samlades på Malmö Rådhus för att inledningsvis njuta av en trevlig och delikat lunch. Programmet bjöd vidare på ett fascinerande föredrag av Ordens fd biträdande sekreterare professor Rolf Henriksson under rubriken ” Vem lurade vem” vilket handlade om bakgrunden till bygget av Öresundsbron. Ordens musikstipendium om 5 000 kr delades ut till klarinettisten Markus Cederholm som uppträdde ackompanjerad av pianisten Olle Sjöberg.

Högtidssammankomst lördagen 16 mars 2019 Malmö Rådhus

Ett närmare 200-tal medlemmar och recepienter samlades för att fira Ordens högtidssammankomst. Ordenskapitlet bjöd på ett 40-tal recepienter och flera uppgraderingar av medlemmar. Efteråt avnjöts en välsmakande meny bestående av ceviche på vit fisk, lammytterfilé och avslutningsvis citronmarängpaj. En mycket uppskattad underhållning stod sångare Per Grönberg och pianist Martin Bjurström för. Generalstormästaren Fredrik Taube höll ett trevligt tal. Domnivet under ledning av Olle Engbe spelade upp till dans och ett härligt aktivt dansgolv kunde ses ända till kl. 01.00 då sammankomsten avslutades.

Högtidssammankomst lördagen 18 mars 2017 på Malmö Rådhus

200 systrar och bröder samlades på Malmö Rådhus för 2017 års Amarantherbal i Malmö. Som traditionen följer inleddes sammankomsten med ordenskapitlet där 51 nya medlemmar bereddes inträde i orden. Vidare följde upphöjningar av grader och ordenskapitlet avslutades med Kungskål och promenadpolonäs. En mycket välsmakande middag med underhållning av sopranen Camilla Zethraeus följde. Samtliga övriga Amarantherloger var representerade. Efter middagen följde kaffe och avec och dansgolvet fylldes av systrar och bröder som uppskattade den härliga dansmusiken.

Höstsammankomst lördagen 15 oktober 2016

Ett sextiotal systrar och bröder samlades på Rådhuset för att inleda sammankomsten med en välsmakande lunchbuffé. Till kaffet delades ordens musikstipendium ut om 5 000 kr till Darija Ivsinovic, elev på Musikhögskolan i Malmö. Hon gav prov på sin utmärkta talang på piano genom att spela 3 olika stycken. Sammankomsten fortsatte med 2 föredrag. Först ut var Astrid Gate Stiernblad som berättade om sin glaskonst. Hon är barnbarn till den kände Simon Gate och visade prov på olika glastekniker i form av skupturer och vaser. Historikern David Lindén fortsatte på ett mycket fängslande sätt att berätta om ”Hemming Gadd: Vasatiden gudfader”. Hans forskning har resulterat i en nyutgiven bok med samma titel. Fulla av intryck avslutades sammankomsten med att Stormästaren Gustaf Ramel påminde alla om kommande Amarantherbal 18 mars 2017.

Höstsammankomst lördagen 10 oktober 2015

Ett 90-tal systrar och bröder och gäster hade samlats på Rådhuset i Malmö för att äta en delikat lunchbuffé. Denna gång hade 2 föredragshållare inbjudits; Landshövding Margareta Pålsson och den världsberömde naturfotografen Mattias Klum. Margareta Pålsson inledde med att förklara på ett mycket intressant och pedagogiskt sätt vad hennes ämbete innefattar och fortsatte att målande beskriva de olika uppdrag hon utför och lade stor vikt vid räddningsaktionen av Skåne Djurpark. Mattias Klum fortsatte med att visa fantastiska bilder från hela världen och beskrev sin resa från ung naturintresserad till att nu vara en av National Geographics 20 fotografer. Han berättade också mycket engagerat om de många hot flera djurarter och vår planet står inför. Ordens stipendium om 5 000 kr överlämnades till Mattias Klum som önskat skänka detta till SeaU. En förening som verkar för att öka barn och ungdomars kunskap om det marina livet i Öresund.

Högtidssammankomst lördagen 14 mars 2015 på Malmö Rådhus

170 systrar och bröder samlades lördagen den 14 mars på Malmö Rådhus. Traditionsenligt inleddes sammankomsten med ordenskapitlet där 30 nya medlemmar välkomnades och 40 medlemmar upphöjdes till högre grad. Under ceremonin installerades den nye Stormästaren Friherre Gustaf Ramel av Ordens mångårige innehavare av ämbetet Landshövding em. Bengt Holgersson. Efter ceremonins avslut utbringades en Kungaskål som följdes av Kungsången och Promenadpolonäs. Sällskapet förflyttade sig sedan till Landstingssalen för att avnjuta middagen. Skagencheesecake följdes av renfilé och som avslutning serverades glassbomb med hallon och vaniljglass. En välsmakande middag som avnjöts tillsammans med goda viner. Operasångerskan Camilla Zethraeus ackompanjerad av Daniel Gunnarsson bjöd på en vacker och stämningsfull underhållning. Efter middagen följde kaffe och avec samt dans till Domnivet som spelade härlig dansmusik fram till kl 01.00 då festen avslutades.

Höstsammankomst lördag 11 oktober 2014

Ett fyrtiotal systrar och bröder samlades på Rådhuset i Malmö. Mötet inleddes med ett lysande föredrag av chefen för Malmö museer Göran Larsson. Ämnet för dagen var Baltiska utställningen 1914 och trekungamötet. Rikt illustrerat med bilder från 1914 ledde Göran Larsson åhörarna genom en fascinerande berättelse om utställningen och mötet. Föredraget följdes av en delikat lunchbuffé. Ordens musikstipendiat, harpisten Erika Bjerstedt, lät medlemmarna njuta av intressanta och vackra stycken. Barytonen Victor Rex medverkade vid ett stycke av Alban Berg. Erika höll också en trevlig presentation av sig själv och sitt instrument.

Höstsammankomst lördag 12 oktober 2013

Ett sextiotal systrar och bröder samlades på Malmö Rådhus för att avnjuta en mycket god lunchbuffé. Programmet fortsatte med att Ordens Stormästarinna Unni Trolle höll ett intressant föredrag om ädelstenslära (gemmologi). Detta innehöll också en historisk utvikning som knöt an till smycken på Drottning Kristinas tid. Avslutningsvis kunde medlemmarna njuta av Ordens musikstipendiat trumpetaren Filip Draglund med ackompanjatör Olle Sjöberg som framförde mycket vacker och intressant musik.

Högtidssammankomst lördagen 16 mars 2013 på Malmö Rådhus

Närmare 200 systrar och bröder samlades lördagen den 16 mars på Malmö Rådhus. Traditionsenligt inleddes sammankomsten med ordenskapitlet där ett 40-tal nya medlemmar välkomnades samt ett flertal upphöjningar till högre grad. Kungaskål och Kungsången följdes av promenadpolonäs innan sällskapet förflyttade sig till Landstingssalen för att avnjuta middagen. Västerbottenspaj, följdes av hjortytterfilé och som avslutning crème bruleé med kryddkokt päron. En välsmakande middag som avnjöts tillsammans med lika goda viner. Operasångerskan Camilla Zethraeus ackompanjerad av Mogens Dam bjöd på en vacker och stämningsfull underhållning. Efter middagen följde kaffe och avec samt dans till Domnivet som spelade härlig dansmusik till kl 01.00 då festen avslutades.

Ett bildspel finns på länken www.skanebild.se/Amaranten2013-bildspel

Beställning av bilder kan göras genom att kontakta fotograf Håkan Bengtsson via mail: info@bengtssonmedia.se

Höstsammankomst lördagen 13 oktober 2012

Ett 50-tal medlemmar träffades på Malmö Rådhus för att avnjuta en läcker lunchbuffé. Efter lunchen höll professor Bengt Lindskog ett lysande föredag med titeln ”Hur påverkas historien av sjukdom hos höga politiker ?” . Ordens musikstipendium om 5 000 kr delades ut till cellisten Johanna Hydén som framförde 3 musikstycken ackompanjerad av musikdirektör Sixten Nordström.

Höstsammankomst lördagen 15 oktober 2011

Ett 60-tal medlemmar samlades på Malmö Rådhus för att inledningsvis avnjuta en välsmakande lunchbuffé. Efteråt följde ett mycket intressant föredrag av fd stadsarkivarien Birgit Bender om Malmö Knutsgilles tavelsamling på Rådhuset. Traditionsenligt delades Ordens musikstipendium ut. Detta år gick 5 000 kr till flöjtisten Emma Edlund. Ackompanjerad av musikdirektör Sixten Nordström gav stipendiaten ett rikligt och njutbart smakprov ur sin repertoar.

Amaranther Ordens Jubileumsbal lördagen 22 januari 2011

Ett bildspel finns på länken http://www.skanebild.se/Amaranten2011-bildspel

Beställning av bilder kan göras genom att kontakta fotograf Håkan Bengtsson via mail: info@bengtssonmedia.se

Högtidssammankomst med anledning av Ordens 200-års jubileum
Lördagen 22 januari 2011 på Malmö Rådhus

270 systrar och bröder samlades på Malmö Rådhus för att i närvaro av kungaparet välkomna de 30 recipienter som ansökt om att få bli nya medlemmar i Orden. På grund av det stora intresset fick ceremonielet föregå i Rådhushallen. Ett flertal medlemmar upphöjdes till högre grader. För musiken under ceremonin stod en kvartett under ledning av konsertmästare Nils-Erik Bergh. Dessa spelade också upp till den traditionella promenadpolonäsen som kungaparet deltog livligt i.

Efter lika traditionsenlig vals förflyttade sig kungapar, styrelse och gäster upp till Knutssalen för att avnjuta en välsmakande måltid med tillhörande väl utvalda viner. Operasångerskan Anna Hanning ackompanjerad av musikdirektör Kenth Lundqvist stod för middagsunderhållningen. Tal framfördes av Ordens Stormästare Bengt Holgersson och Generalstormästaren från Stockholm Per Taube.

Kung Carl XVI Gustaf avslutade med ett spirituellt hyllningstal till drottning Kristina. Kaffet intogs i Rådhushallen där Lundspexarna framförde en särdeles munter kavalkad av kända spexnummer som fick publiken att jubla och begära extranummer. Vidare tog Domnivet under ledning av Olle Engbe tag i taktpinnnen och spelade upp till dans som varade ända till kl 01.00 då festen avslutades.

 

Höstsammankomst lördagen 16 oktober 2010

Ett sjuttiotal systrar och bröder samlades på Rådhuset för att inledningsvis avnjuta en läcker lunchbuffé. Sedan följde ett spirituellt föredrag av Ordens ordningsman Gustaf Ramel om att förvalta ett kulturarv i tiden.

Gustaf Ramel inledde med en beskrivning av Hviderups historia från tidigt 1600-tal och förde åhörarna vidare in i tankegångarna som präglar en modern gård. Eftermiddagen avslutades med att Ordens musikstipendium om 5000 kr delades ut till Sebastian Gustafsson som studerar saxofon och komposition vid Musikhögskolan i Malmö. Åhörarna kunde njuta av tre stycken varav två var komponerade av stipendiaten själv.
 

Gustaf Ramel, Hviderup, håller sitt föredrag
Att förvalta ett kulturarv i tiden”.

Thomas Hain (vänster) delar ut Ordens musik-stipendium till saxofonisten och kompositören Sebastian Gustafsson.

 

Höstsammankomst lördagen 10 oktober 2009

Glädjande kunde Stormästaren, landshövding em, Bengt Holgersson välkomna närmare 70 gäster till Malmö Rådhus för att avnjuta Rådhuskällarens delikatessbuffé och sedan åhöra generalkonsul William H Marschalls föredrag ”Nobelfesten bakom kulisserna”.

Ett rikt illustrerat föredrag med många okända detaljer avslöjades från ett mer än 20-årigt chefsskap för nobelmiddagen. Därefter delades Orden musikstipendium, 5 000 kr, ut till Magdalena Prahl från Musikhögskolan i Malmö som gav prov på sina talanger vid flygeln.


 

Högtidssammankomst lördagen 14 mars 2009 Malmö Rådhus

180 systrar och bröder samlades på Malmö Rådhus. Detta år kunde 40 nya medlemmar välkomnas till vår orden och recipiera traditionsenligt i Knutssalen.  Glädjande kunde flera medlemmar upphöjas till högre grader.  Ett gratulationstelegram upplästes från Hans Majestät Carl XVI Gustaf och därefter följde Kungssången.  Traditionsenlig promenadpolonäs och vals dansades innan det bjöds till middag.

Medlemmarna kunde njuta av en läcker meny med tillhörande viner. Under middagen framfördes ljuvliga sångnummer av sopranen  Rakel Haskiya (verksam vi Göteborgsoperan) ackompanjerad av musikdirektör Kenth Lundqvist samt virtuosa flöjtnummer framförda av Carolin Bengtsson (som tidigare belönats med Ordens musikstipendium).

Efter middagen bjöd Domnivet upp till dans vilken pågick till festens slut.

<Bilder från högtidssammankomsten>

 

Höstsammankomst lördagen 1 november 2008 på Rådhuset i Malmö

Ett sextiotal bröder och systrar samlades på Rådhuset för att njuta av en lunch-buffé för att sedan lyssna till ett föredrag av Hans Barnthein om Erik-Axel Karlfeldt min morfar.

Traditionsenligt delades ut Ordens kulturpris ut. Årets stipendiater Amelia Jacobsson-Boyardsky (cello,sång) och Martin Hultkvist (violin) erhöll 5000 kr var och gav prov på sina talanger.
 

Generalkonselj 18 september 2008 i Malmö

Representanter från samtliga Amaranthordnar i Sverige samt Finland samlades högst upp i Turning Torso för att diskutera gemensamma frågor. Deltagarna bjöds inledningsvis på en historisk exposé av Malmö stads framväxt av Göran Larsson. Sedan följde konselj som avrundades av ett intressant föredrag angående Amaranther Ordens bildande av Ordens Sekreterare Gert Jeppsson. Kvällen avslutades på Residenset med Landshövding Göran Tunhammar som värd. Nästa generalkonselj är planerad till 16 september 2010 med Carlskrona Amaranth som värd.
 

Höstsammankomst lördagen 29 september 2007 på Kulturen i Lund. Linnetema

För första gången hade Orden förlagt sin höstliga kultursammankomst till Lund. 45 systrar och bröder samlades på Kulturen för att inta lunch i den historiskt intressanta Hornsbergssalen. Deltagarna fick där också en kulturell dessert i form av sekreterarens berättelse om salens unika tapetserie. Evenemanget hade ett Linné-tema med anledning av 200-årsminnet av Carl von Linnés födelse. Efter lunchen tog Rie Hägerdal över för en botanisk Linné-rundvandring inom Kulturens område. Linné-temat fortsatte med ordenssekreterarens föredrag ”Linné i Lund” i Kulturens auditorium.

Stormästaren Landshövdingen em Bengt Holgersson delade sedan ut Ordens två kulturstipendier om vardera 3000 kr till de båda studerandena vid Musikhögskolan i Malmö, Maria Janfalk, piano (ej närvarande) och Per Ivarsson, trumpet. Den senare avslutade programdelen genom att ge oss några smakprov på sin färdighet på trumpet.

Högtidssammankomst lördagen 17 mars 2007 Malmö Rådhus

200 systrar och bröder samlades lördagen den 17 mars 2007 för att fira Ordens högtidssammankomst, vilket traditionsenligt görs vartannat år.

Detta år kunde 45 nya medlemmar välkomnas och recipiera traditionsenligt i Knutssalen på Rådhuset i Malmö. Hans Majestät Carl XVI Gustaf sände ett gratulationstelegram vilket följdes av en skål till hans ära.

Därefter kunde Ordens medlemmar avnjuta en  läcker måltid med goda viner. Efter avslutad måltid stämde orkestern Domnivet från Landskrona upp till dans vilken pågick ända till festens slut.

<Bilder från högtidssammankomsten>